onsdag 30. mai 2012

Skyggebilder

I timen tok vi skyggebilder av hverandre, og redigerte bildene i Photoshop. For å få fram skyggebildene, hang vi opp et forheng av papir og satte en lampe med sterkt lys i bakgrunnen. Når vi slo av lyset i resten av rommet og noen stilte seg mellom lampa og papiret, kom det fram skyggebilder. Jo nærmere en stilte seg papiret, desto tydeligere ble skyggen. Her er noen av mine resultater:





torsdag 10. mai 2012

Pinhull

PinhullfotograferingMålet for perioden var fotografiske teknikker, grafiske uttrykk og samfunnsrelatert kommunikasjon. I ukene 17-19 har vi jobbet med pinhullfotografering.Vi lagde pinhullfotoapparater helt fra bunnen av, og det vi har brukt, er: Pringlesboks, sort maling, colaboks, sort tape, spiker/nål, spesialpapir og kjemikalier til mørkerommet og printer. 

Hva er pinhullfotografering? Pinhullfotograferingen er den aller første formen for fotografering. I motsetning til nyere digitalkameraer er den en enkel form for foto, man har liten kontroll og tilfeldigheter spiller mye inn. Man 
kan man ikke se motivet, og man er nødt til å gjette seg fram til hvor lang lukketid man skal ha. Kameraet er uten linse, og kan lages av omtrent alt som kan gjøres lystett. Når lyset kommer gjennom hullet i boksen, blir motivet "converged", altså vises motivet opp ned på papiret.  

Framgangsmåte: Først malte vi Pringlesboksene helt sort med spraymaling. Vi lagde et lite hull i Pringlesboksen med en spiker, og deretter et enda finere og mindre hull i en bit av en cola-boks, som vi teipet over det første hullet. Hullet måtte være så lite som mulig for at ikke for mye lys skulle komme inn. Vi festet en bit med sort tape over hullet, og rundt lokket, slik at ingenting lys skulle komme inn. 

Da vi hadde lagd ferdig kameraet og satt inn papir i mørkerommet, gikk vi ut og fotograferte. De første bildene ble ganske mislykket, for vi hadde for lang lukketid. Når det er mye lys ute, må man ha kort lukketid, og når det er mørk ute, må man ha lengre lukketid. Bildene tatt med pinhullkamera blir sort/hvit, og er inverterte. Etter mørkeromsarbeidet, scannet vi bildene og bearbeidet dem i Photoshop, og valgte ut et eller flere bilder vi ville bruke i en plakat for en pinhull-fotoutstilling. 

Resultat:
Først eksperimenterte jeg med forskjellige uttrykk i Photoshop, som å invertere bildene og forandre kontast og lysstyrke. Deretter brukte jeg forskjellige bilder til å lage plakater. 
Opprinnelig














Redigert













Redigert

Her er resultatene av plakatene. De to nederste er de jeg ble mest fornøyd med. 















































Hva har jeg lært?
Jeg synes det har vært veldig gøy å spennende å jobbe med pinhullkamera, fordi det er en helt annen måte å fotografere på enn med vanlig kamera. Man har neste ikke kontroll over hvordan bildet skal bli, og inne på mørkerommet kommer det fram spennende uttrykk. Hvert av bildene er unike.  
Mørkeromsarbeidet var ikke så vanskelig som jeg hadde trodd, og det gikk ganske raskt og enkelt. Det var spennende å se bildene komme fram på papiret. Det som var vanskelig var å vite hvor lang lukketid vi trengte. 

torsdag 29. mars 2012

Linjer

I uke 13-14 har vi jobbet med linjer og striper som tema, og her er noen av mine resultater: 
ISO: 100
Eksponeringstid: 1/125 sek.
Blenderåpning: f/5.6

Bildet er tatt utenfor skolen, og er av murer og en benk. Det var sterk sol som lyste opp toppen av murene, mens den lagde mørke skygger på sidene. Bildet har klare linjer og en tydelig komposisjon. I Photoshop har jeg gjort om bildet til sort/hvit og endret på kontrastene. I tillegg har jeg gjort bildet mørkere og mørkere lengre innover i bildet, for å skape dybde. Jeg komponerte bildet i kameraet, slik at jeg ikke trengte å «croppe» det i Photoshop.

ISO: 100
Eksponeringstid: 1/200 sek.
Blenderåpning: f/9


Dette bildet er av et tak tatt ovenfra og viser også tydelig linjer. Jeg har redigert det til sort/hvit, forsterket kontrastene, slik at bildet er lyst på høyre side og mørkt på venstre. Jeg fjernet støy som var i bakgrunnen ved å «croppe» det litt. 


ISO: 80
Eksponering: 1/148 sek.
Blenderåpning: f/4.6

Bildet er tatt oppover veggen på skolebygningen. Linjene i går diagonalt fra nedre venstre del, til øvre høyre, og skaper komposisjon i bildet. Blikket følger linjene opp og ned. 

ISO: 400
Eksponeringstid: 1/17 sek. 
Blenderåpning: f/3.1


Dette bildet har ikke så tydelig komposisjon, men jeg tar det med fordi jeg synes linjene er spennende her. Bildet er tatt gjennom et vindu med ruter, og peker ned på et rutete gulv. Jeg har redigert kontrastene og hvitbalansen for å få linjene til å stå fram. 


Oppgaven har vært spennende å jobbe med. Linjer kan være mye mer enn det man først tenker på, og linjer som tema kan lage spennende bilder og komposisjoner. Linjene er med på å fører blikket frem og tilbake i bildet. Jeg valgte å redigere bildene til sort/hvit fordi det fremhever kontrastene og gjør at vi ser linjene tydeligere. 

onsdag 14. mars 2012

Layers

I uke 11 har vi jobbet med layers i Photoshop. Oppgaven var å kombinere to bilder for å lage et nytt, drømmeaktig bilde. Jeg prøvde å kombinere ulike portrettbilder av folk og dyr, sammen med naturbilder. Først og fremst fikk vi oppgaven for å leke oss frem og lære om layers. 


Her er noe av det jeg kom fram til:



tirsdag 6. mars 2012

Portretter

Før vinterferien hadde vi en hjemmeoppgave om å ta to portrettbilder av en person vi kjenner godt. Det ene bildet skulle være dramatisk i belysning, og det andre nært, spontant og naturlig. Jeg tok bilder av tvillingsøsteren min, Liv. Da jeg tok bildene prøvde jeg å få til interessante og uttrykksfulle portretter, og ikke bare et pent bilde av en person. 


ISO: 200
Blenderåpning: 5,6
Eksponeringstid: 1/125 sek. 

Bildet bildet er veldig nær og tatt i sterkt sollys. Det ble litt for lyst, slik at noen av linjene i ansiktet forsvant, så derfor syntes jeg det fungerte best å redigere det i sort/hvit. Ellers er jeg fornøyd med komposisjonen. Jeg valgte å la ansiktet og håret dekke hele bildet, slik at bakgrunnen ikke ble med. 

ISO: 200
Blenderåpning: 2
Eksponeringstid: 1/60 sek. 

Dette bildet redigerte jeg også i sort/hvit, og har ikke like sterkt lys som det forrige. Bildet er ganske nært og alvorlig. 



ISO: 200
Blenderåpning: 4,5
Eksponeringstid: 1/400 sek.

Her har jeg brukt sterke kontraster, mens bildet har et naturlig uttrykk. 

ISO: 200
Blenderåpning: 2
Eksponeringstid: 1/1250 sek. 

Da jeg redigerte dette bildet, eksperimenterte jeg med forskjellige teknikker i Photoshop. Jeg redigerte enda sterkere kontraster, selv om det var ganske store kontraster før jeg redigerte. 

mandag 5. mars 2012

Bokomslag

Prosess
Vi har jobbet med bokomslag-oppgaven i uke 7 og 8. Utgangspunkt for oppgaven er koldnål- og linotrykkene vil har trykket før, og som vi har digitalisert ved å ta bilde av de og legge de inn på dataen. Ved å bruke Photoshop og InDesign skulle vi bruke trykkene som coverillustrasjoner til et bokomslag. 


Resultat
Jeg laget flere forslag, noen med utgangspunkt i koldnåltrykket, og noen i linotrykket. 
Til dette bokomslaget har jeg brukt koldnål-trykket. Jeg er ikke fornøyd med resultatet, men tok det med for å vise at ikke alt fungerer like godt. Det som er galt med bokomslaget, er at skriften er vanskelig å lese. Overskriften og forfatternavnet på forsiden forsvinner i den grønne, stripete bakgrunnen. Teksten på baksiden er også vanskelig å lese, og jeg synes det så litt rotete ut med den sammensettingen av farger jeg har. 



Dette bokomslaget er det ferdige resultatet jeg har valgt, og er mest fornøyd med. All skrift kommer tydelig fram og er lett å lese. Dette bokomslaget henger mye bedre sammen enn det forrige, med rød, sort og hvit som de eneste fargene. 


Hva har jeg lært?
Jeg har lært at når en skal lage bokomslag, så er ofte det enkleste det beste. Det er ikke lurt å ha med for mange og forstyrrende elementer, og skriften må være tydelig og godt leselig. 
Det har vært en spennende oppgave, og det har vært gøy å prøve på noe helt nytt. 

torsdag 9. februar 2012

Koldnål

Hva er dyptrykk og koldnål?
Når vi bruker dyptrykk-metoden til å lage koldnål, smører vi trykksverte over hele eller de delene av platen som er risset ned. Vi gnir sverten inn i rissene, og tørker deretter av platen på de områdene vi ikke vil ha farge. Før vi ruller trykkpressen over plata, plasserer vi et fuktig ark over den. Når trykket er ferdig, har arket fått et avtrykk av de innrissede linjene på plata. 
http://www.norske-grafikere.no/pages.aspx?pageid=323


Marianne Boberg
Marianne Bonerg er født i 1957, og hun bor og arbeider i Oslo. Hun har utdannelse fra bl.a. Høyskolen i Oslo. Hun har hatt mange utstillinger, både alene og i grupper med andre. Om utstillingen "Fra dagen i sol og skygge" forteller hun om måten hun arbeider på med ved å blande sammen flere elementer: 
"Motivene kan beskrives som erindringsbilder. I noen tilfeller har jeg søkt hjelp i gamle fotografier som jeg har klippet og redigert. Noe er fjernet og noe er tegnet til. Slik har det blitt til bilder på noe som har vært, men som kanskje aldri har skjedd." 
http://www.norske-grafikere.no/Pages.aspx?pageID=1280

Her er to dyptrykk av Marianne Boberg: 

http://www.norske-grafikere.no/Categories.aspx?cID=976

Her er noe av prosessen og ferdige resultater av mine trykk:





Jeg synes koldnål er spennende å jobbe med, for man kan blande sammen flere farger, eller velge å ha det i sort/hvitt. Jeg synes det er gøy å jobbe med trykk, for da kan man bruke et fotografi som utgangspunkt, samtidig som man får et helt annet resultat enn man kanskje forestilte seg. 

tirsdag 31. januar 2012

Januar

Vi har fått i oppgave å ta bilder med ulike temaer, og jeg har valgt å fotografere med temaene hender, to og dybde. Her er de bildene jeg valgte å ta med:


Dette bildet har tema hender, og viser hånda til søsteren min. Jeg har ikke redigert det. 
ISO: 250
Eksponeringstid: 1/25 sek. 
Blenderåpning: 5,3

Her er temaet dybde, og viser blomstre som jeg tok bilde av i fjor. Jeg har redigert bildet i photoshop, slik at det ble litt lysere og sterkere i kontrasten.
ISO: 200
Eksponeringstid: 1/125 sek.
Blenderåpning: 3,5

Her er temaet to. Bildet viser etasjenumrene inni en heis, som er på vei til andre etasje. Jeg har redigert bildet i sort/hvitt, fordi jeg synes detaljene kom tydeligere fram da. 
ISO: 1600
Eksponering: 1/50 sek. 
Blenderåpning: 5,6

tirsdag 24. januar 2012

Linotrykk

Linotrykk er en type høytrykk. For å lage det bruker vi en rulle til å legge trykksverte oppå en platen, som vi har arbeidet med og skjært ut former i, slik at det kommer farge på de høye delene av platen. Dermed kommer det ikke farge der man har skjært ut. Vi legger platen med et ark over på trykkemaskinen, og ruller rundt slik at trykksverten blir overført på papiret. Motivet blir speilvendt, så vi må være forsiktige om vi har med tall eller bokstaver i bildet, slik som jeg har på mitt. Hver gang vi trykker, må vi legge på nye farger, og slik blir hvert trykk unikt. 

Inspirasjon til trykkingen og informasjon om grafikere har jeg funnet på www.norske-grafikere.no 


Den grafikeren jeg har valgt å presentere, er Frans Widerberg. Han ble født i Oslo i 1934, og er kjent grafiker og maler i Norge. Han bruker mye primærfargene rødt, gult og blått når han trykker, så verkene hans lyser av sterke, friske farger og stemninger. Mange av trykkene hans viser hester og/eller mennesker i et åpent, drømmeaktig sted eller univers. Her er tre eksempler på tresnitt av Frans Widerberg: 




Linotrykkoppgaven vi har fått, går ut på å velge et bilde som vi skal lage om til trykk ved hjelp av en linoplate, utskjæringskniver og trykksverte. Jeg valgte et bildet som jeg har tatt selv. Her er prosessen av arbeidet:

Her er bildet jeg tok som utgangspunkt for trykkene mine
 
Her har jeg skjært ut bildet på linoplata med kniver i u- og v- form. 

På dette trykket prøvde jeg å få det til å se ut som om husene var grønne. Papiret passet ikke helt med huset, men jeg synes det ble et fint uttrykk. 

Med dette bildet malte jeg rød trykksverte rett på det ene huset og pipa, mens resten var sort, slik at det ble sterke kontraster. 

Det tredje bildet har også kontraster, i sort gult og beige. Jeg synes det ble et spennende trykk når jeg blandet farger og papir. Det beige papiret har dessuten en myk tekstur. 


Jeg er fornøyd med resultatene jeg fikk på trykkene, og synes det har vært spennende å jobbe med trykk. Det er interessant å se de forskjellige uttrykkene som kommer fram når man blander papir i ulike farger og mønstre.