tirsdag 31. januar 2012

Januar

Vi har fått i oppgave å ta bilder med ulike temaer, og jeg har valgt å fotografere med temaene hender, to og dybde. Her er de bildene jeg valgte å ta med:


Dette bildet har tema hender, og viser hånda til søsteren min. Jeg har ikke redigert det. 
ISO: 250
Eksponeringstid: 1/25 sek. 
Blenderåpning: 5,3

Her er temaet dybde, og viser blomstre som jeg tok bilde av i fjor. Jeg har redigert bildet i photoshop, slik at det ble litt lysere og sterkere i kontrasten.
ISO: 200
Eksponeringstid: 1/125 sek.
Blenderåpning: 3,5

Her er temaet to. Bildet viser etasjenumrene inni en heis, som er på vei til andre etasje. Jeg har redigert bildet i sort/hvitt, fordi jeg synes detaljene kom tydeligere fram da. 
ISO: 1600
Eksponering: 1/50 sek. 
Blenderåpning: 5,6

tirsdag 24. januar 2012

Linotrykk

Linotrykk er en type høytrykk. For å lage det bruker vi en rulle til å legge trykksverte oppå en platen, som vi har arbeidet med og skjært ut former i, slik at det kommer farge på de høye delene av platen. Dermed kommer det ikke farge der man har skjært ut. Vi legger platen med et ark over på trykkemaskinen, og ruller rundt slik at trykksverten blir overført på papiret. Motivet blir speilvendt, så vi må være forsiktige om vi har med tall eller bokstaver i bildet, slik som jeg har på mitt. Hver gang vi trykker, må vi legge på nye farger, og slik blir hvert trykk unikt. 

Inspirasjon til trykkingen og informasjon om grafikere har jeg funnet på www.norske-grafikere.no 


Den grafikeren jeg har valgt å presentere, er Frans Widerberg. Han ble født i Oslo i 1934, og er kjent grafiker og maler i Norge. Han bruker mye primærfargene rødt, gult og blått når han trykker, så verkene hans lyser av sterke, friske farger og stemninger. Mange av trykkene hans viser hester og/eller mennesker i et åpent, drømmeaktig sted eller univers. Her er tre eksempler på tresnitt av Frans Widerberg: 




Linotrykkoppgaven vi har fått, går ut på å velge et bilde som vi skal lage om til trykk ved hjelp av en linoplate, utskjæringskniver og trykksverte. Jeg valgte et bildet som jeg har tatt selv. Her er prosessen av arbeidet:

Her er bildet jeg tok som utgangspunkt for trykkene mine
 
Her har jeg skjært ut bildet på linoplata med kniver i u- og v- form. 

På dette trykket prøvde jeg å få det til å se ut som om husene var grønne. Papiret passet ikke helt med huset, men jeg synes det ble et fint uttrykk. 

Med dette bildet malte jeg rød trykksverte rett på det ene huset og pipa, mens resten var sort, slik at det ble sterke kontraster. 

Det tredje bildet har også kontraster, i sort gult og beige. Jeg synes det ble et spennende trykk når jeg blandet farger og papir. Det beige papiret har dessuten en myk tekstur. 


Jeg er fornøyd med resultatene jeg fikk på trykkene, og synes det har vært spennende å jobbe med trykk. Det er interessant å se de forskjellige uttrykkene som kommer fram når man blander papir i ulike farger og mønstre.