Nå har det gått et halvt år med trykk og foto. Jeg har hatt det moro i timene og lært mye om foto ved å lese og å fotografere selv. Her er en vurdering av 1. termin.
Hva har jeg lært?
Jeg likte å fotografere før jeg begynte med faget, og jeg har blitt enda mer interessert i det nå. Det er mye man kan gjøre med et fotografi, både når man tar bildet og når man redigerer det. Jeg har lært om forskjellige typer fotografier, bl.a. er noen til for å dokumentere, noen er til for å vise noe vakkert eller få fram et vakkert uttrykk, og noen er til for å provosere eller vekke tankene til de som ser på.
Egen innsats:
Jeg føler jeg har jobbet bra og utviklet meg mye innen fotografering, og funnet ut hva slags uttrykk jeg liker, og ikke liker å jobbe med.
Hva vil jeg lære videre:
Videre har jeg lyst til å jobbe med nye og forskjellige ting, som trykking, for det har vi ikke gjort noe av enda. Og det virker spennende å lage pin-hullkamera.
Hvordan har det vært å blogge?
Jeg synes blogging har vært en veldig grei måte å dokumentere arbeidet på, fordi da er alt arbeidet samlet på et sted, og det er lett å vise det fram. Det er greit å legge ut bildene på nette så lenge man er nøye med opphavsretten, og så lenge lærerens kommentarer og vurderinger fortsettes å legges ut på fronter hvor bare hver enkelt kan se de.
tirsdag 13. desember 2011
lørdag 10. desember 2011
Desemberpuls i Arendal sentrum
Her er resultatet av mine bybilder som skal vise desemberpulsen i Arendal.
ISO: 200
Eksponeringstid: 1/60 sek.
Blenderåpning: 4,8
ISO: 400
Eksponeringstid: 1/8 sek.
Blenderåpning: 13
Dette bildet viser en dame med handleposer som går gjennom svingdøren på Amfi Arena. Jeg synes bildet er interessant fordi jeg brukte en lukkertid slik at vi bare ser damen som en skygge mens resten er klart. Bildet viser fart, og jeg tror det er vanlig at folk skynder seg litt i butikkene i desember, fordi det nærmer seg jul. Derfor viser bildet desemberpuls i Arendal sentrum.
ISO: 500
Eksponeringstid: 1/60 sek.
Blenderåpning: 5,6
Dette bilder viser forskjellig typer liv i byen: noen sitter utenfor McDonald's, noen går forbi og en mann arbeider. Det er refleksjoner i vinduene og på plata som arbeideren holder, og det henger juledekorasjoner over gata. Det at det er så mange elementer med i bildet, gjør det spennende å se på, og det at jeg fikk fanget øyeblikket hvor arbeideren gikk fordi, gjør bildet enda mer interessant.
ISO: 1100
Eksponeringstid: 1/60 sek.
Blenderåpning: 16
Bildet er tatt fra en vinkel av byen som viser Tyholmen og kirka som speiler seg i vannet. Bildet er vinteraktig fordi det er begynt å komme et tynt lag is på vannet. Jeg likte bildet fordi det ble veldig symmetrisk og viser en fin del av Arendal.
ISO: 280
Eksponeringstid: 1/60
Blenderåpning: 6,3
Bildet er tatt utenfor Kulturhuset, som er en sentral plass i byen. I forgrunnen ser vi et eldre par som er ute og går, og i kontrast til disse eldre menneskene er det mange yngre folk i bakgrunnen. Jeg synes dette viser en bredde av livet i Arendal. At det er vinter, kan vi se av at folkene går med varme jakker og luer.
Konklusjonen min av denne oppgaver er at jeg hadde det moro med å gå rundt i byen å ta bilder, og det var er helt annen erfaring enn å ta bilder andre steder. Man kan få til bra gatefotografering hvis man klarer å fange øyeblikk som skjer i gatene. Jeg har lært å ta bybilder der jeg eksperimenterer med forskjellig lukkerhastighet for å få forskjellige effekter. Det er viktig å være på vakt for alt som kan skje, og stå klar med kameraet.
tirsdag 6. desember 2011
Julekort
Dette julekortet har jeg laget ved hjelp av lysmaling og photoshop. Lyset fra stjernen har jeg redigert rosa/lilla.
tirsdag 22. november 2011
Duane Michals
Jeg har valgt Duane Michals som fotograf i denne oppgaven fordi bildene hans er interessante og får en til å tenke. Jeg synes det er spennende når han bruker bildeserier og legger til tekst i bildet, som gjør at det får en helt annen betydning en det man først tror.
Bildeanalyse:
Duane Michals ble født 18. februar 1932 i Amerika.
Hans første utstilling ble holdt i 1963 i ”Underground Gallery” i New York City. Han deltok i universitetsklasser for å lære seg akvarell, gikk to år i hæren og begynte å studere grafisk design; en studie han ikke fullførte. Altså har han ikke gått på fotoskole, og regner seg selv som selvlært innen fotografi. De første årene jobbet han som reklamefotograf for flere magasiner, bl.a. Vogue. Fordi han ikke hadde noe studio, tok han portretter av mennesker i deres eget miljø, noe som skilte han fra de andre fotografene på den tida.
Michals er spesielt kjent for å fremvise bildene på to måter: ved å fortelle en historie gjennom en serie av bilder, og å skrive en liten håndskrevet tekst nær bildet for å gi informasjon som ikke bildet selv formidler.
I bildene sine prøver Duane Michals å få fram noe mer enn bare et pent bilde. Et bilde som har bra lyssetting og et pent ansikt gjør ikke noe med deg, du tar ikke med deg noe videre når du går fra bildet. Han er også opptatt av å bruke funksjonene som et kamera har, slik som lang lukkertid og blenderåpning, for å få de effektene han vil. Med bildene vil han få fram en annen virkelighet enn det helt hverdagslige. Han utforsker filosofiske og spirituelle syn, og mange av bildene er surrealistiske.
Intervjuer: "Do you see your work as being philosophical?"
Duane Michals: "The most important things of our lives are philosophical. Are unseen, rather. My photographs are about questions. They are not about answers. I think photographs should provoke, should set up the question, the premise and shouldn't give the answer. And questions are usually philosophical."
Duane Michals: "The most important things of our lives are philosophical. Are unseen, rather. My photographs are about questions. They are not about answers. I think photographs should provoke, should set up the question, the premise and shouldn't give the answer. And questions are usually philosophical."
Utdraget over er fra et intervju med Duane Michals i magasinet Bomb, sommeren 1987. Resten av intervjuet kan du lese her: http://bombsite.com/issues/20/articles/923
Her er et annet intervju med Duane Michals:
Bildeanalyse:
Bildeanalyse av “Joe Dallesandro as a gargoyle” av Duane Michals, 1972
Denotativ bildeanalyse
Bildet viser en del av en by. Vi ser toppene av mange forskjellige hus og bygninger, noen lave og noen høye. I bakgrunnen er det to høye skyskrapere som er de høyeste bygningene. Bildet er tatt i sort/hvitt. Det er store kontraster mellom lys og skygge: himmelen og den øvre halvdelen av bildet er lyst, mens den nedre halvdelen er mørkere og fullt av skygger. Det er også kontraster mellom masser og åpent rom, og de rette linjene på vinduene og bygningene i forhold til personen som står til høyre i bildet. Han står på taket til et hus, lener seg på ”rekkverket” og ser utover byen. Det er han som er bildets blikkfang.
Konnotativ bildeanalyse
Duane Michals tok bildet av Joe Dallesandro i 1972. Det er et veldig uttrykksfullt bilde, fordi uttrykket på Dallesandro er så tankefullt, og bildet er nesten litt mystisk, spesielt siden det er tatt i sort/hvitt. Man kan lure på hva han tenker og hvorfor han står oppe på taket uten skjorte på. Vinden blåser i håret hans så bildet virker litt kjølig, og det ser ut som været er litt tåkete men det er ikke lett å se om det er overskyet eller klar himmel. Utsikten over byen er fantastisk, sett så høyt over bakken. Tittelen "Joe Dallesandro as a gargoyle" kan vi oversette til "Joe Dallesandro som en vannkaster". En vannkaster er en figur, vanligvis et grotesk vesen eller menneskeliknende hode plassert på bygninger i gothisk stil, og er plassert som utløper til vannrennene. Tittelen kaster et nytt syn på bildet og gir det en helt annen mening enn man kanskje først tenkte.
Her er resultatet av mine bilder inspirert av Duane Michals. Jeg ville prøve å eksperimentere litt med lang lukkertid og lys, og prøve meg på å ta bildeserie, noe jeg aldri har gjort før.
Denne bildeserien består av 7 bilder og viser en vask som i begynnelsen er tom. Når den blir fylt med vann kommer det ender og fisker til vasken, men ettersom vasken blir tømt, forsvinner også de. Bilde nr. 5 og 6 var ikke planlagt under fotograferingen, men jeg tok de med fordi jeg synes de var litt morsomme. Bildeserien er ment å vekke tankene til de som ser den, men også å være morsom. Kameraet var også her instilt på sort/hvitt da jeg tok bildene, og jeg har nesten ikke redigert de annet enn å gjøre de litt lysere.
Jeg synes denne fordypningsoppgaven har vært veldig spennende å jobbe med, og veldig interessant med en blanding av research, bildeanalyse og fotografering. Det var gøy at vi kunne velge en fotograf som vi selv liker, for det gjør oppgaven enda gøyere. Jeg har lært mye om Duane Michals, og også mye om fotografi ved å lese intervjuer med ham. Jeg er ganske fornøyd med resultatene jeg fikk til slutt.
Her er resultatet av mine bilder inspirert av Duane Michals. Jeg ville prøve å eksperimentere litt med lang lukkertid og lys, og prøve meg på å ta bildeserie, noe jeg aldri har gjort før.
Dette bildet er inspirert av bildet "the illuminated man" av Duane Michals. For å få fram bevegelsen i bildet brukte jeg lang lukkertid, slik at det nesten ser ut som om det er to personer, eller bare skygger som sitter der. Foran ansiktet mitt holdt jeg et speil som jeg reflekterte lys mot kameraet med, sånn at speilet ble helt hvitt. Kameraet var instillt på sort/hvitt, og jeg brukte selvutløser til å ta bilde. Jeg har ikke jobbet så mye med bildet i Photoshop, bortsett fra å forsterke kontrastene.
Her er en bildeserie:
Denne bildeserien består av 7 bilder og viser en vask som i begynnelsen er tom. Når den blir fylt med vann kommer det ender og fisker til vasken, men ettersom vasken blir tømt, forsvinner også de. Bilde nr. 5 og 6 var ikke planlagt under fotograferingen, men jeg tok de med fordi jeg synes de var litt morsomme. Bildeserien er ment å vekke tankene til de som ser den, men også å være morsom. Kameraet var også her instilt på sort/hvitt da jeg tok bildene, og jeg har nesten ikke redigert de annet enn å gjøre de litt lysere.
Jeg synes denne fordypningsoppgaven har vært veldig spennende å jobbe med, og veldig interessant med en blanding av research, bildeanalyse og fotografering. Det var gøy at vi kunne velge en fotograf som vi selv liker, for det gjør oppgaven enda gøyere. Jeg har lært mye om Duane Michals, og også mye om fotografi ved å lese intervjuer med ham. Jeg er ganske fornøyd med resultatene jeg fikk til slutt.
mandag 31. oktober 2011
Lysmaling
torsdag 20. oktober 2011
Øvelse i bildeanalyse
Denotativ bildeanalyse
Fotografiet viser seks personer som står spredt rundt og er vendt i forskjellige retninger. De står oppå brede remser av hvitt papir som ligger på asfalten, og vi kan så vidt se en tynn sirkel oppå papiret. Bildet er tatt i fugleperspektiv, hvor vi ser personene rett ovenfra. Dermed er det hodene vi ser tydeligst, mens kroppen blir veldig forkortet. De to personene i midten står vendt mot hverandre og med hodene inntil hverandre og vendt nedover. Vi kan ikke se noen av ansiktene. Bildet er tatt ute i dagslys.
Konnotativ bildeanalyse
Bildet er tatt fra en skoleoppgave fra 2. klasse, hvor vi gikk ut og tok bilder inspirert av et bilde av Leonardo Da Vinci. På dette bildet står vi og diskuterer hvordan vi skal løse oppgaven. Grunnen til at vi står ute er at vi skulle få et bilde tatt rett ovenfra. En medelev står i tredje etasje og tar bilde ut vinduet. Ingen av personene viser ansiktet sitt, så vi vet ikke hva slags humør de er i.
tirsdag 18. oktober 2011
Lukkertid
To bilder med kort lukkertid:
Eksponeringstid: 1/350 sek.
Blenderåpning: f/9,5
Eksponeringstid: 1/350 sek.
Blenderåpning: f/9,5
To bilder med lang lukkertid:
Eksponeringstid: 1/6 sek.
Blenderåpning: f/19
Eksponeringstid: 1/4 sek.
Blenderåpning: f/27
Kort lukkertid gjør at vi fryser bevegelsen i bildet, slik at motivet blir skarpt og tydelig, og det er det jeg har gjort i de to første bildene. Lang lukketid gjør at motivet som er i bevegelse blir dradd og uskarpt, men det er spennende å bruke lang lukketid for å få en følelse av fart og bevegelse, slik som i de to siste bildene. Bildene blir ekstra spennende hvis man får til å følge bevegelsen til motivet, slik at en del av bildet blir tydelig mens resten er uskarpt.
mandag 10. oktober 2011
5 kategorier
Nikon D60
ISO: 400
Blenderåpning: f/2
Eksponeringstid: 1/60 sek.
Bildet er av en taklampe som reflekteres i vinduet og i et bilde på veggen, slik at vi ser tre lamper. Bildet var litt skjevt, så jeg har rettet det opp, og beskjært det slik at det nesten ble kvadratisk. Lampene er komponert i diagonalen fra øvre høyre hjørne og ned mot venstre. Når jeg skulle ta refleksjonsbilde måtte jeg først finne et motiv, og da måtte jeg lete etter det på en annen måte enn det jeg er vant til. Jeg lærte mye av det, og det var gøy og interessant.
Nikon D60
ISO: 100
Blenderåpning: f/2
Eksponeringstid: 1/100 sek.
Barn
Ideen bak bildet var å få fram noe som hadde med barn å gjøre, og siden jeg ikke har noen småsøsken å ta bilde av, valgte jeg istedet å ta bilde av en lekeplass. Det er et snapshot som er tatt litt skjevt og har med mange elementer. Før jeg redigerte bildet var det ganske mørkt og uklart i fargene, men jeg gjorde det lysere og fremhevet fargene slik at det ble mer liv i bildet. Jeg lærte at det er mange måter å få fram et uttrykk, f.eks at man ikke trenger å ta bilde av akkurat barn selv om det er det som er temaet.
Nikon D60
ISO: 200
Blenderåpning: f/3,5
Eksponeringstid: 1/200 sek.
Dyr
Bildet viser katten min som sitter på trappa foran inngangsdøra. Det er et ganske enkelt motiv, men jeg synes likevel det får frem en stemning. Jeg har ikke redigert bildet så veldig mye, bare kuttet det litt og forsterket fargene.
Nikon D60
ISO: 200
Blenderåpning: f/3,5
Eksponeringstid: 1/125 sek.
Høst
Jeg valgte dette bildet fordi jeg synes fargene passer til høsttemaet. De to gule blomsteme i forgrunnen er utydelige, og fokuset er i stedet på de røde blomstene og stilken. Jeg beskjærte bildet slik at jeg fjærnet noen elementer jeg ikke ville ha med, og redigerte bort et blad som jeg synes var forstyrrende. I tillegg forsterket jeg fargene så bildet ble mer lyst og friskt.
Nikon D60
ISO: 200
Blenderåpning: f/8
Eksponerigstid: 1/30 sek.
Stilleben
Bildet er et stilleben av to bamser og er redigert i Photoshop slik at den blå sløyfen er tydelig, og den trekker oppmerksomheten ned mot høyre. Jeg har lært at det er mulig å ta stilleben bilder av alt mulig, enten man setter opp et motiv selv, eller om man tar bilde av noe uten å forandre på måten det er satt opp.
onsdag 28. september 2011
Epleetikett
Oppgaven gikk ut på å bruke foto av eple og designe layout med tekst for å lage en etikett for et epleprodukt. Etiketten skal utformes slik at den møter samfunnets behov for god design, fordi god design øker produktomsettingen. Her er de to epleetikettene som jeg ble mest fornøyd med.
Etikett 1. På dette bildet har jeg valgt å ikke ha med hele eplet, bare den øverste delen, og gradvis la det forsvinne. Jeg brukte Photoshop til å redigere, og farget bakgrunnen grønn og gjorde slik at den også er gradert nedover til grønnfargen forsvinner inn i det hvite/grå mot bunnen av etiketten. "Borghilds hjemmelagede" er skrevet i hvitt, mens "Eplejuice" er skrevet i en sterk grønnfarge i kontrast til bakgrunnen, slik at skriften er tydelig. Grønnfargen blir tatt opp i bladet på eplet og skaper en sammenheng i bildet. Jeg har valgt en organisk og stor skrift (Lucida Calligraphy) som fanger oppmerksomheten, og jeg synes det gir et pent visuelt uttrykk i bildet. Det eneste jeg er misfornøyd med er at eplet er litt uskarp, og jeg synes kanskje det hadde tatt seg bedre ut om teksten i hvitt hadde vært litt mindre i størrelsen.
Etikett 2. Dette bildet er utformet til å passe en høy juicekartong, og er det jeg ble mest fornøyd med. Etiketten er mer åpen enn den første, noe jeg ikke ble helt fornøyd med for den ble litt for tom, men jeg synes samtidig den ble veldig ryddig og klar og ellers ganske fin. Jeg prøvde ut forskjellige farger på skriften, først rød og med "Borghilds hjemmelagede" som buet skrift, men fant ut at det tok oppmerksomheten for mye vekk fra eplet. Etiketten er laget i Photoshop, hvor bildet er redigert i lys, kontrast og farge.
Her er de uredigerte bildene jeg brukte til etikettene.
Denne oppgaven har vært lærerik på mange områder. Jeg har lært mye i Photoshop om å redigere og forbedre bilder som er for mørke eller har urene farger, og jeg har lært hvordan skrift kan virke inn i et bilde på positive og negative måter. Det har vært gøy å jobbe med å designe etiketten og se hvordan uttrykket endrer seg utifra f.eks. fargen på teksten og skrifttypen, og hvordan man kutter bildet.
tirsdag 20. september 2011
Eksponeringstrekant
Her er to bilder som er over- og undereksponert:
Dette bildet er tatt under kontrollerte lysforhold, men ble overeksponert.
ISO: 500
Eksponeringstid: 1/10 sek.
Blender åpning: f/5
Dette bildet er ikke tatt under kontrollerte lysforhold, og ble undereksponert.
ISO: 500
Eksponeringstid: 1/640 sek.
torsdag 8. september 2011
Se meg!
Bildene er redigert i sort/hvitt i Photoshop, og jeg har endret på bl.a. kontrasten og lysstyrken. For å sette bildene sammen brukte jeg programmet PhotoScape. Bildene beskriver litt om hvem jeg er og hva jeg liker å holde på med.
torsdag 25. august 2011
Utsnitt og synsvinkel
Denne oppgaven gikk ut på å velge riktig utsnitt og synsvinkel som passer til bildet.
Før:
Etter:
Jeg forandret utsnittet for å fjerne forstyrrelser i bakgrunnen, og forandret på kontrastene for å gjøre bildet lysere.
Før:
Etter:
Her har jeg også tatt et nytt utsnitt og forandret på kontrastene.
Abonner på:
Innlegg (Atom)